FIT WOMEN MONTENEGRO-PROMOCIJA MEĐUKULTURNOG DIJALOGA I POMOĆ ZAJEDNICI

FIT WOMEN MONTENEGRO-PROMOCIJA MEĐUKULTURNOG DIJALOGA I POMOĆ ZAJEDNICI

Esma, Sule, Olivera i Denis, članice su NVO „Fit Woman Montenegro“, osnovane s ciljem da podstakne žene da vode zdrav život i aktivno učestvuju u društvenim dešavanjima. Ideja je potekla od sugrađanke Esme Cerinan Otović. Rodni Izmir, nakon udaje za našeg sugrađanina, zamijenila je Herceg Novim. Brzo se navikla na grad, ljude, kulturu…

Esma je, vrlo zanimljiva i obrazovana žena. Fakultet, master i usavršavanja završila je na više adresa: Izmiru, Utrehtu (Holandija), Briselu i Istanbulu. Njena ideja da, raznim aktivnostima, poveže žene iz raznih krajeva, brzo je prihvaćena. Svake sedmice imaju  neki događaj: časove joge, fitnesa, šetnje i prezentacije.

-Želim da istaknem da su aktivnosti koje organizujemo besplatne i otvorene za sve žene koje žele da nam se pridruže. Zahvalni smo našem instruktoru joge Didi i našem fitnes instruktoru Srđanu koji na volontorskoj bazi sarađuju sa nama. Naša organizacija okuplja veliki broj žena, različitih profesija, godina, koje dolaze  iz raznih zemalja. Pored žena iz Herceg Novoga dolaze nam i žene koje su porijeklom iz Srbije, Hrvatske, Turske, Azerbejdžana, Rusije, Velike Britanije, Ukrajine, Rumunije i iz drugih država.  Želimo da sarađujemo sa drugim organizacijama i institucijama iz Herceg Novoga, da na neki način doprinesemo razvoju ovog divnog grada“, ispričala je za naš Radio, Esma Cerinan Otović.

Njihove aktivnosti, brzo su prihvaćene, ne samo u gradu, već i šire. Prije dva mjeseca počele su akciju prikljupljanja knjiga, i tako različitom literaturom obogatile police gradske biblioteke.

–  Akciju smo objavile na našem profilu na Facebooku i Instagramu. U kratkom roku javili su nam se mnogi sa željom da poklone neku knjigu.  Posebno nas je obradovala poruka jedne gospođe iz Los Anđelesa koja nas je kontaktirala putem društvenih mreža sa namjerom da se pridruži našoj akciji. Nakon nekoliko sedmica na moju adresu je stigao paket sa preko desetak knjiga iz daleke Kalifornije, sa posvetom koju je napisala gospođa Danijela iz Los AnđelesaIskreno bili smo oduševljeni.  Ona je inače iz ovih krajeva, međutim prije mnogo godina je otišla da živi u Ameriku.  Takođe mnogo članice naše organizacije su donirale knjige različitih žanrova i napisane na različitim jezicima. Sve ukupno smo prikupili blizu 40 knjiga“,  sa zadovoljstvom nam je ispričala Esma, ističući da će u narednom periodu nastaviti organizovanje časova joge i fitnesa, barem jednom sedmično.

-Moj suprug je iz Herceg Novog, a ja koja odavde, mogu da na, neki način, sagledam stvari kako iz ugla lokalnih žena tako i onih koje nisu porijeklom iz Crne Gore.  Upravo zato naša organizacija želi da promoviše međukulturni dijalog.  Da poveže lokalne žene sa ženama iz drugih država koje sada žive u Herceg Novom i Boki Kotorskoj. Želimo da se one druže, razmijenjuju iskustva i ideje. To je jedan od naših glavnih ciljeva“, poručila je naša sagovornica.