NVO Fit Woman Montenegro podstakla međukulturno upoznavanje u Herceg Novom

NVO Fit Woman Montenegro podstakla međukulturno upoznavanje u Herceg Novom

Predstavljanje kultura, običaja i tradicionalnih jela država iz kojih potiču, organizovale su s uspjehom članice NVO Fit Woman Montenegro, uz podršku NVU Ruke. To je prvi događaj posvećen međukulturnom upoznavanju. Na štandovima pored terase Gradske kafane bile su izložene rukotvorine, brošure, suveniri i brojni specijaliteti iz Azerbejdžana, Irana, Srbije, Rumunije, Rusije, Turske, Ukrajine, Velike Britanije i Crne Gore.

– Lijepo vrijeme, praznična atmosfera i prije svega zanimljivi i živopisni štandovi podstakli su juče brojne mještane kao i goste ovoga grada da dio vremena posvete ovom događanju. U vazduhu su se, pored već poznatih „domaćih“ mirisa pita, proja, priganica i kolača, mogli osjetiti i oni ne toliko nama znani, a ponovo izuzetno primamljivi. Tako su posjetioci bili u prilici da probaju sendviče sa maslacem od crvenog kavijara i ruskom čokoladom (Rusija), mucenice, punjena jaja i biskvit-desert (Rumunija), čizkejk iz Lavova (Ukrajina), sočivo sa ćuftama, kisir, baklave i lokum (Turska) – napominju iz ove NVO.

Britanska kuhinja je bila predstavljena različtim ukusnim kolačićima, karamelama i aromatičnim čajevima, tu su još bili i azerbejdžanski specijaliteti poput azerskog pilava sa ćuftama, shekerbura (poslastica punjena bademom), patlidžan kebab, sarmi sa mesom, punjene piletine i dovge (vrsta pića).

Ljubitelji ukusnog zalogaja mogli su na štandu Irana da okuse kulinarsku tradiciju stvaranu hiljadama godina, probajući jela kao što su mirza ghasemi (predjelo od patlidžana i paradajza), kuku sebzi (jelo od jaja), polo (riža sa povrćem i mesom), kebab, iranske urme i shole zard (desert od riže i ružine vodice).

Na Danu međukulturnog upoznavanja, svaka od država je predstavila biografije jedne ili više žena koje su ostavile značajan trag u društvenom, političkom i ekonomskom životu države iz koje dolaze. Među njima ima žena koje su se bavile muzikom, humanitranim radom, a ima onih koje putovale u svemir i istakle se svojim podvizima u smutnim vremenima.

Takođe, vrijedi istaći da su posjetioci imali mogućnost da nauče neke osnovne izraze poput „dobar dan“ i „hvala“ na azerbejdžanskom, engleskom, farsiju, rumunskom, ruskom, turskom i ukrajinskom, zahvaljujući mini-rječnicima koje su pripremile članice NVO Fit Woman Montenegro.

– Oduševljene smo kako je protekao događaj, vjerujemo da mnogo toga još imamo i možemo naučiti jedni o drugima. Uvjereni smo da je ovo samo jedna u nizu sličnih aktivnosti koje ćemo organizovati u narednom periodu – sa vidnim zadovoljstvom poručili su iz NVO Fit Woman Montenegro.

Ta NVO je osnovana kako bi podstakla žene da vode zdrav život, da razmijenjuju sopstvena iskustva i ideje, kao i da budu aktivno uključene u društveni život zajednice. Naročito ističu činjenicu da njeguju međukulturni i međugeneracijski dijalog između članica, uvažavajući sve postojeće razlike u pogledu jezika kojima govore, godina, društvenog statusa, profesija kojima se bave i porijekla.