U NVO Fit Woman Montenegro slušali o ugroženim vrstama Bokokotorskog zaliva

U NVO Fit Woman Montenegro slušali o ugroženim vrstama Bokokotorskog zaliva

Sve većoj zagađenosti mora i vazduha nije pošteđen ni Bokokotorski zaliv. Zato su iz NVO Fit Woman Montenegro organizovali predavanje dr Aleksandre Huter, saradnice u istraživanju Instituta za biologiju mora iz Kotora o ugroženim vrstama u Bokokotorskom zalivu.

Dr Huter je pričala o životinjskim vrstama koje nastanjuju vode Bokotorskog zaliva, o njihovim karakteristikama i navikama, kao i o tome kako na njih utiče ljudsko djelovanje i sve izraženija zagađenost mora i vazduha.

– Kroz izlaganje dr Huter i njene odgovore na brojna pitanja, mogle su se čuti informacije poput koliko vrsta kornjača nastanjuje Jadransko more, kako kornjače izbacuju višak soli iz organizma, kako prepoznati kada je more najčistije, koje vrste delfina zalaze u naš zaliv. Saglasni smo da je neophodno voditi više računa o zaštiti životne sredine, naročito u pogledu spriječavnja daljnjeg zagađenja mora kao najvrijednijeg resursa naše zajednice – saopštavaju iz ove NVO.

Pored ovog predavanja, članice NVO Fit Woman Montenegro obilježile su Dan planete Zemlje učešćem u akciji prikupljanja otpada na Blatnoj plaži u Igalu. Akciju je organizovao Institut za biologiju mora iz Kotora kao dio projekta – Adopt a beach.

– Drago nam je što smo učestvovali u korisnoj akciji poput ove, kao i što se dr Huter odazvala našem pozivu i podijelila sa nama znanje o našem divnom zalivu. Vjerujemo da ćemo i u budućnosti sarađivati sa Institutom za biologiju mora i dr Huter – poručili su iz NVO Fit Woman Montenegro.

NVU Ruke u saradnji sa NVO Fit Woman Montenegro 12. maja organizuje Primavera festival, a tada će gastro ponudu dopuniti sportsko-rekreativnim aktivnostima, odnosno časovima zumbe i fitnesa na otvorenom.