Woman Talks Montenegro : Naša članica Violeta Pavlovic je ispričala svoju inspirativnu priču o zdravom zivotu i pokazila kako se priprema bademovo i kokosovo mlijeko

Woman Talks Montenegro : Naša članica Violeta Pavlovic je ispričala svoju inspirativnu priču o zdravom zivotu i pokazila kako se priprema bademovo i kokosovo mlijeko

Najpre bih htela da napravim jedan mali uvod u to sta je mene podstaklo da promenim stil zivota,a prvenstveno se to odnosilo da promenim nacin ishrane ,sobzirom da sam uvek fizicki aktivna bila,taj sgment nisam morala da uvrstim u svoj novi stil zivota,samo hocu da vam napomenem da je i to jednako vazno kao i vrsta hrane koju unosimo u nas organizam i nase misli.Jedno malo poredjenje cu da napravim a to je :Svi znamo,pogotovo vozaci koji itekako vode racuna koje gorivo ce sipati u svoj automobil kako bi ih auto sto duze sluzio i bio u ispravnom stanju,(jer ako je lose gorivo, vlasnici automobila imaju velikih problema)znaci sto je kvalitetnije gorivo ,zivotni vek auta je duzi.Tako je i sa nasim organizmom,ako se lose hranimo i ne vodimo racuna sta unosimo oboljevamo.

Naime sve je pocelo 2012 godine kada sam resila da promenim nacin ishrane.Zasto ovo kazem,pa do tada sam bukvalno bila vise bolesna u toku godine ,nego zdrava.Prijatelji su znali da se nasale kada me pozovu,prvo su znali da me pitaju:Najpre da te pitamo da li si zdrava?Tuzno ali istinito.Ja tada nisam znala o ishrani ovo sto danas znam,ali je bilo sasvim dovoljno da napravim barem neki pomak na bolje vezano za moje zdravlje.Do tada moja ishrana je bila konvencionalna,meso,slatkisi i mnogo mlecnih proizvoda koji su u mojoj ishrani dominirali.Zasto naglasavam mlecne proizvode,jer oni su meni pored i ostalog pravili veliki problem,oni izazivaju sluz u organizmu sto nikako nije dobro a sadrze i kazein koji je jako opasan.Prvih godinu ipo dana sam izbacila iz ishrane,meso,mlecne proizvode,a na moju zalost nastavila sam da jedem slatkise,sve vezano za beli hleb da ne nabrajam sad,ribu..itd,tada sam mislila da je to uredu.Ono sto mogu da kazem je da se moje zdravstveno stanje dosta popravilo.Kako je vreme prolazilo  svakim danom sam ucila i pratila sta je to sto je najbolje i sto mi najvise prija da  unosim u svoj organizam.Naravno u tim pocetcima je bilo puno uspona i padova,kad kazem padova tu mislim na vracanje na stari rezim ishrane ,ali sam uspevala uvek da se vratim na pravi put.Moja ishrana je sada bazirana na cedjenim sokovima prvenstveno od povrca,sirovo povrce u vidu raznih salata,prvenstveno zeleno ,orasasti plodovi sirovi(koji obavezno moraju preko noci da se natapaju),povremeno sirova heljda,integralni pirinac,kinoa.proso,ovas,leblebije,socivo,lan i susam sirovi,sirova golica i suncokret.Sve to sto sam nabrojala prethodno dobro oprati i tek onda ostaviti preko noci u vodi.Naravno pored toga koristim sirovi kakao i rogac,povremeno agava sirup i kokosov secer,sveze urme,suve smokve i sljive kao i mnogo voca.To bi bilo ukratko jer naravno ovo je neiscrpna tema.  Ja cu vam sada napisati primer kako bi trebao da izgleda jelovnik kada hocemo da predjemo na zdraviji nacin ishrane.

JELOVNIK (PRELAZNA DIJETA) Bez životinjskih produkata

Doručak: Velika caša soka od pomorandže, šargarepe ili jabuka.
Presovane pahuljice od raznih žitarica, dodati po jednu kašiku prethodno samlevenih lanenih, suncokretovih i bundevinih semenki kao i nekog suvog voća. Sipati vodu preko mešavine uveče i ostaviti preko noći. Jesti ujutru za doručak.
Užina: Voće. Domaći hleb od kukuruza ili heljde, namazati namazom od povrća i orašastih plodova i semenki.

Ručak: Sveža salata od mešanog povrća. Čorba od povrća (kuvana sa malo vode i na tihoj vatri). Velika čaša soka od jabuka ili šargarepe. Pečeni krompir.
Večera: Jelovnik je isti kao za ručak.
Može se jesti drugačije povrće i voće kao i različite metode pripremanja krompira i organskog integralnog pirinča.
Izmedju obroka mogu se piti sveži voćni sokovi, šaka prethodno potopljenih preko noci, badema, oraha, semenki kao i povrće i voće.
Povremeno se mogu uzimati mahunarke: azuki pasulj, boranija, grašak. Kuvati na niskoj temperaturi. Za bolji ukus koristiti maslinovo ulje, morsku so i suvo povrće kao dodatak.

Treba potpuno isključiti iz ishrane: belo brašno i šećer kao i njihove produkte, meso, ribu, jaja, mleko i sve vrste industijske i procesuirane proizvode.
Piti vodu bez fluorida. Najbolje izvorsku.

Kokosovo mleko

Potrebno:100 gr kokosovog organskog brasna,500 ml vode

Priprema:Staviti 500 ml vode na ringlu i pre nego sto provri sklonite sa iste,voda da bude vrela.Zatim dodati kokosovo brasno,pomesati i ostaviti da odstoji preko noci,ako nemate vremena moze i krace,izmedju 3-5 sati.Pre nego sto sve to prespemo u blender ako se smesa ohladila malo je zagrejte ,promesajte .Miksajte par minuta.Nakon toga uzmite serpu,na nju stavite cediljku a preko nje gazu ili pelenu.Sipati tekucinu iz blendera,procediti i onda odignuti sva cetiri kraja gaze i dobro rukama iscediti kokos.Mleko je sada spremno za upotrebu,sipati ga u staklenu teglu i drzati u frizideru ,ne duze od tri dana.Prema potrebi ko voli moze dodati u mleko zasladjivace (steviju,agavu,kokosov secer,urme),kao i vanilu,cimet,kakao i rogac sirovi

Bademovo mleko

Potrebno:100 gr badema,300 ml vode(odnos je uvek 1:3)

Priprema:Predhodnu noc operite bademe i ostavite ih preko noci u vodi,ujutru ih ponovo isperite.Sipajte sve sastojke u blender i blendajte dok ne dobijete ujednacenu masu ,bez krupnih delova.Pulpa od badema bi trebalo da bude sitna kao brasno.Kad dobro izmiksate procedite mleko na isti nacin kao i kokosovo.I ovde mozete kao i kod kokosovog mleka dodati prethodno pomenute sastojke i naravno i njega cuvati u frizideru ne duze od tri dana.

NAPOMENA:

Prednost ovih mleka je u velikoj kolicini minerala i vitamina koji se nalaze u bademima kao i u zdravim mastima.Ove masnoce ne prave problem srcu i krvnim sudovima.Bademi sadrze omega 3 i 6 kiseline,magnezijum i puno kalcijuma i cinka,sve sto nam je potrebno kao dnevna doza vitamina i minerala.Dok kokos sadrzi takodje dobre zasicene masti kao i vitamine B1,B2,B3,B5,B6,C i K i ima pozitivne efekte na metabolizam,sprecava osecaj umora zahvaljujuci kalijumu i mineralnim solima koje sadrzi.

PRIJATNO I NEKA HRANA BUDE VAS LEK..