Zadovoljne i zdrave članice zajednice

Zadovoljne i zdrave članice zajednice

Crna Gora je u prethodnih nekoliko godina postala dom za značajan broj osoba iz svih krajeva svijeta, neki su postali stanovnici Heceg Novog iz poslovnih razloga, dok su drugi ovdje zasnovali porodice. Upravo takve dvije žene „strankinje“ nedavno su pokrenule zanimljivu inicijativu u Herceg Novom, gradu u kojem žive.

Esma Cerinan Otović (28) i Sule Kadan Turkel (45) su odlučile da stvore nešto novo što će obogatiti društveni život grada kojeg vide kao mjesto gdje se može voditi zdrav, kvalitetan i ispunjen život.

Fit Woman Montenegro je zamišljen kao društvena zajednica koja će okupljati žene različitog uzrasta, porijekla, profesija, a koje će ponovo biti povezane željom da svoje slobodno vrijeme provedu zdravo i korisno, ističu Otović i Turkel.

Kako navode, Fit Woman Montenegro je zajednica koja je besplatna i otvorena za sve žene Herceg Novog, Boke i šire koje vide sebe u onome što se na engleskom zove wellness i wellbeing. Odnosno one žene koje žele da učestvuju u raznim aktivnostima koje doprinose da se osoba osjeća zadovoljno i zdravo.

Esma Cerinan Otović je objasnila da je plan da se svake sedmice članovi udruženja barem dva puta okupe i poziva sve zainteresovane da im se pridruže ukoliko to žele. Zajedno će raditi vježbe istezanja i disanja, organizovati rekreativne šetnje na različitim lokacijama, posjete turističkim i kulturnim znamenitostima, foto-treking ture, indoor i outdoor sportske aktivnosti, posjete etno-selima i poljoprivrednim gazdinstvima.

Inače, Esma već dvije godine živi u Novom sa suprugom i jednogodišnjom kćerkom, ističe da je Herceg Novi grad koji posjeduje veliki potencijal, ne samo kao turistička destinacija nego i kao i mjesto za život. Nakon završetka master studija Međunarodne komunikacije na Univerzitetu Vrije u Briselu, Esma je nekoliko godina radila u jednoj finansijsko-investicionoj kompaniji u Istanbulu, a u Novi se doselila iz porodičnih razloga. Svjesna je činjenice da se Herceg Novi po mnogo čemu ne može porediti sa velikim gradovima, međutim Esma napominje da zajedno možemo iskoristiti ono što su priroda i ljudi tokom minulih vjekova podarili Novome i napraviti od njega mjesto u kojem se kvalitetno živi.

– Fit Woman Montengro želi da aktivno učestvuje u društvenom životu grada, da budemo vidljivi i prepoznati kao neko ko želi da doprinese razvoju i osnaživanju žena u Herceg Novome – istakla je Sule Kadan Turkel.

Poput Esme i Sule se doselila u Novi iz Istanbula, gdje je duži niz godina radila kao predstavnica nekoliko farmaceutskih kompanija. U grad sa kojim prethodno nije imala nikakvih poveznica Sule je došla zbog suprugovih poslovnih obaveza. Smatra da se odlično uklopila i izuzetno je srećna što joj se pružila prilika da živi u Herceg Novom.

Takođe Fit Woman Montenegro će sarađivati i sa stručnjacima koji se bave wellness-om i zdravim stilovima života, a koji će omogućiti članovicama i svim zainteresovanim da se bliže upoznaju sa time što je tačno wellness i kako voditi zdrav život.