NVO Fit Woman Montenegro: Jačati ulogu žena u društvu

NVO Fit Woman Montenegro: Jačati ulogu žena u društvu

U susretu 8. martu NVO Fit Woman Montenegro organizovala je drugu onlajn radionicu Woman talks Montenegro, na temu ,,Aktivizam, osnaživanje i uloga žena u društvu”. Govorila je Kader Sevinc, nagrađivana političarka u oblasti EU politika, pjesnikinja i društvena preduzetnica, koja živi i radi u Briselu.

Foto: NVO Fit Woman Montenegro

Tokom jednočasovnog interaktivnog predavanja ona je sa drugim učesnicama podijelila svoju inspirativnu životnu priču, profesionalne uspjehe i šta ju je podstaklo da se zalaže za osnaživanje žena.

Prema njenim riječima, žene moraju biti aktivni djelatnici u političkim procesima i biti one čiji glas će političari čuti i uvažiti. Istakla je važnost formalnog organizovanja žena, kako bi na taj način lakše ostvarile svoja politička i druga prava. Takođe žene moraju neprestano raditi na sopstvenom usavršavanju, specijalizovati se za određene oblasti što će im pomoći da budu vidljivije u društvu.

Razgovarano je o platformi Democracy 4.0 , koju je pokrenula Kader Sevinc sa ciljem da olakša komunikaciju između zainteresovanih građana i političara. Platforma se zasniva na dvosmjernoj komunikaciji putem društvenih mreža što omgućava građanima da se direktno obraćaju donosiocima odluka. Podržao je Evropski parlament kao projekat koji promoviše aktivno građanstvo. Sevinc je naglasila da se svi moramo prilagoditi intraktivnoj komunikaciji koja karakteriše XXI vijek, i građani i političari.

Za Kader Sevinc Crna Gora je prelijepa zemlja koja se nalazi u procesu pridružvanja EU i koja je vidno napredovala na tome putu. Ona poziva žene da počnu na vrijeme da se bliže informišu o samom procesu pridruživanja i svim benefitima koje članstvo u EU donosi. Posebno se zahvalila NVO Fit Woman Montenegro na pozivu da učestvuje u ovome događaju i što je imala prilika da tokom ovog Covid-19 perioda upozna ljude iz, kako je kazala, jedne male divne zemlje kakva je Crna Gora.

Predsjednica NVO Fit Woman Montenegro, Esma Cerinan Otović je naglasila da uslijed trenutne situacije izazvane epidemijom virusa Covid-19 nisu u mogućnosti da kao ranije organizuju okupljanja uživo, ali uspjeli su da nastave sa radom zahvaljujući IT aplikacijama poput Zoom-a. Na ovaj način uspjeli su da povežu žene iz Crne Gore sa ženama iz drugih krajeva svijeta, da jedne od drugih uče i zajedno napreduju. „Danas sa pravom možemo reći da je svijet jedno globalno selo u kojem smo svi povezani. Unaprijed vam želimo srećan osmi mart“- poručila je Cerinan Otović.