Primavera pod kišobranom, ali najbolja do sada

Primavera pod kišobranom, ali najbolja do sada

Ovogodišnje izdanje fešte organozovano je u saradnji sa NVO Fit Woman Montenegro, čije su članice održale čas fitnesa. Fešta je imala i ekološki segment. U ponudi na štandovima bilo je raznih rukotvorina, od nakita, preko torbi i dekupaža do ručno pravljene kozmetike, uz nešto manji izbor gastro proizvoda.

Stađunska fešta Primavera, u slavu proljeća, koju organizuje NVU Ruke, okupila je na terasi Gradske kafane u Herceg Novom oko 30 izlagača i preko 40 učesnika na donatorskom stolu.

Upkos tmurnom danu i kiši, prema riječima predsjednice NVU Ruke, Maje Erenji, odziv je dobar, a organizatori i domaćini iz Gradske kafane pokazali su dobru volju, fleksibilnost i predusretljvost.

– Neformala grupa građana „OčistiME“ je pripremila jednu prezentaciju teme o zagađenosti, reciklaži, sa posebnim osvrtom na zabranu upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu. Oni su prikazali i primjere alternativnih metoda za ambalažu – objašnjava ona.

Na donatorskom stolu, u saradnji sa Fondacijom Iva Bijelić prikupljana su sredstva za liječenje malog Luke Miliše iz Bijele.

Čas zumbe vodili su istruktori Biljana Cicak i Srđan Branković.

– Na ovaj način želimo da ohrabrimo žene da uživaju u zdravom životu jer fizička aktivnost doprinosi ne samo jačanju lokomotornog sistema nego i utiče na pozitivan stav uma i stanje duha. Naša organizacija, NVO Fit Woman Montenegro, poziva sve zainteresovane da nam se pridruže. Treninge  vode naši edukovani instruktori-volonteri i besplatni su –kazala nam je predsjednica ove NVO, Esma Cerinan Otović.

U ime neformale grupe građana OčistiMe, Hejli Delf ističe da ovu organizaciju čini 8 žena zapolenih u turizmu, koje žele da očiste Crnu Goru.

– Naši su gosti, uglavnom, stranci i oduševljeni su Crnom Gorom, ali zapažaju da je svugdje plastika, limenke, kese, na putevima, u priordi… Mi smo organizovali peticiju za zabranu korišćenja plastike za jednokratnu upotrebu – priča Delf.

Njima su se na Primaveri priključile i aktivistkinje iz pokreta „Ne bacajte boce“, Milica Boca i Andrea Kise koje su asistirale u eko radionici za najmlađe u kojoj su demonstrirane tehnike izrade nakita od reciklirane plastike i heklanje sa recikliranim materijalima. Radionicu su vodile Olga Fedotova i Nada Gavrilović.

Dizajn i identitet izlagača sve moderniji, a organizacija bolja

Ako je suditi po utiscima onih koji prvi put izlažu, ali i onih koji su ranije bili dio stađunskih fešta NVU Ruke, ovo izdanje Primavere najbolje je do sada, što ni ružno vrijeme nije moglo da pokvari.

Iz Podgorice su se Novljanima predstavile Slađana Ivančević i Tanja Ignjatović Sekulović sa ručno rađenim nakitom. Na Feštu su došle po preporukama ranijih učesnika i nisu pogriješile, jer sve je, kažu nam, vrhunski organizvano.

– Mnogo je lijep događaj. Vrlo smo zadovoljne. Ljudi su prijatni, Maja je fenomenalna. Sviđa nam se koncept cijele manifestacije, ako budemo mogle, doći ćemo ponovo, sigurno – navodi Slađana.

Ona ručno izrađuje unikatne komade nakita „Hand craft by Slađa“ od fimo mase. Tanja se predstavila neobičnom konceptom – nakitom od rajfešlusa, odnosno kombinacijma sa kožom, gumom i drugim materijalima.

Samostalna izlagačica, Tanja Vučinić iz Herceg Novog prvi put učestvuje na fešti Primavera, a predstavila se ručno pravljenim torbama, dekupažom od novinskog papira i zdravim i začinskim biljem.

– Materijale koje koristim za torbe su džins, juta, rafija. Prodaja je pristojna, nešto je otišlo, ali ima vremena  do kraja fešte. Inače, zadovoljna sam organizacijom, a i posjeta je dobra. Sviđa mi se to što je ovo nešto novo i drugačije za naš grad – navodi ona.

Preduzetnička firma Perla Cosmetics iz Podgorice predstavila je ručno rađene sapune od biljne osnove, sa dodacima eteričnih ulja, za različite tipove kože i sa uljima za njegu kože nakon tuširanja sa dodacima arome naradže i limuna, objašnjava Sneža Vidaković.

Sa Perlom štand je podijelila Ana Ćirović iz Podgorice, koja se predstavila sa proizvodima na bazi pčelinjeg voska i meda.

– Mi smo, inače, pčelari, ali kreirali smo kozmetičku liniju „Anamarija“, zasnovanu na pčelinjim porizvodima. Kreme su, uglavnom, za njegu lica i tijela – objašnjava Ana.

Obje gošće su pohvalile organizaciju i istakle da su fešte u Herceg Novom najbolje organizovane, ljudi, ambijent, druženje su besprekorni, zbog čega rado dolaze.

Iz Bara na Primaveri su se predstavili porodica Đuranović sa ručno pravljenim kuhinjskim priborom. Željko Đuranović je kazao da je već izlagao na Fešti od naradže i da je uvijek zadovoljan organizacijom.

– Koristimo, uglavnom, maslinovo drvo, ponešto bagrema ili bukve. Pravimo kutlače, vajrače, daske za sječenje… sve je ručno pravljeno – kaže Željko.

Iako je kiša natjerala izlagače da se sa terase povuku u unutrašnji dio Gradske kafane, opšti utisak fešte u slavu proljeća, ipak, nije pokvarila. Stađunske fešte postale su tradicija u Herceg Novom, a primjetno je da sa organizacijom napreduju i sami izčagači, čiji su dizajn i vizuleni identitet sve bolji i savremeniji.