ZAJEDNIČKO DRUŽENJE UZ INSPIRATIVNE PRIČE- #womantalksmontenegro: Inspirativna prica nase clanice Olivera Jelic

ZAJEDNIČKO DRUŽENJE UZ INSPIRATIVNE PRIČE- #womantalksmontenegro: Inspirativna prica nase clanice Olivera Jelic

NVO Fit Woman Montenegro je pokrenula novu aktivnost pod nazivom Woman Talks Montenegro, koja će biti organizovana barem jednom mjesečno. Ova aktivnost je zamišljenja kao druženje žena gdje će one biti u prilici da razmijenjuju ideje i iskustva, međusobno inspirišu i podstiču jedne druge, kao i da zajednički rade na ličnom razvoju. Glavna ideja Woman Talks Montenegro je da svakog mjeseca jedna od žena predstavi prisutnima neku inspirativnu priču zasnovanu na ličnom iskustvu. Kako ističu iz NVO Fit Woman Montenegro ove aktivnosti su otvorene za sve i pozivaju sve zainteresovane da im se pridruže na narednim okupljanjima.

Prvi Woman Talks Montengro održan je 3.aprila u prostorijama NVO Fit Woman Montenegro, gdje je izuzetno zanimljivu i dirljivu priču pred brojnom publikom izložila Olivera Jelić, članica ove organizacije.  Njena priča je govorila o tome koliko je važno da vodimo računa o prirodi koja nas okružuje i drugim živim bićima koja sa nama dijeli životni prostor.  Obratimo pažnju na riječi poznatog naučnika i ekologa Rejčel Karson (Rachel Carson) ,, u prirodi ništa ne postoji samo”, poručuju iz NVO Fit Woman Montenegro.  U nastavku možete pronaći tekst priče Olivere Jelić.

Svi imamo krila                       –

Bio je miran, sunčan  proljetni dan; jedan od onih koji vas mami na prvo kupanje u moru iako znate da je voda još uvijek hladnjikava. Suprug i ja smo krenuli u šetnju sa djecom. Kako živimo na obali, pored mora,  naviknuti smo na kliktanje galebova. Ovaj put je nešto bilo drugačije. Galebovi su kružili nebom i uznemireno se glasali.  Dok smo se nas dvoje pitali  šta je uzrok tome, djeca su dotrčala i povikala u glas: “Onaj galeb će umrijeti, uradite nešto!” I baš tu, nedaleko od nas i obale, jedan galeb je plutao boreći se za život. Pokušavao je izdići glavu iznad vode i uhvatiti dah ali nešto ga je uporno sputavalo. Gubio je snagu i razmaci između udaha su bili sve rjeđi. Jedan razmjenjen pogled i dogovor je pao; suprug je rekao: “Ti ostani sa djecom, ja ću skočiti u vodu.”

Tako je i bilo, u par zaveslaja kroz mirnu ali prohladnu vodu, stigao je do galeba i donio ga nama na obalu. U međuvremenu, ribar koji je pecao tu pored, zbog čijih udica se galeb i našao u problemu,  prišao je i rekao: “Čemu sve to, pa to je samo ptica!”  Na obali se okupilo par radoznalih prolaznika, koji su se priključili akciji spašavanja. Galeb, vidno iscrpljen, nije pružao otpor dok smo pokušavali da ga oslobodimu ribarskog konca i udica koje su bile zabodene svuda po njemu – krilima, kljunu, nogama. Oslobođenog, ostavili smo ga na obali, odmakli se i čekali da poleti. Geganje, slab zamah krilima, isprobavanje da li može, da li ima snage i potom se vinuo u nebo. Svi smo zapljeskali i pozdravili njegov let, a naš sin je rekao čovjeku koji je stajao pored njega: “Moj tata je heroj, spasio je galebu život!”

Pouka: Promislite prije nego se suočite sa problemom, uvijek mislite na posljedice svojih postupaka prema prirodi i ljudima koji vas okružuju, posebno kada vaše akcije izravno utiču na njih te  poučite vaše dijete pravim vrijednostima. Napravimo svijet koji će sljedeće generacije učiniti ponosnim i sretnima što su tu živjeli. Volite našu planetu, jer je to naš jedini dom.”

youtube: https://www.youtube.com/watch?v=LTX0dPjNaUw

Pomenuta priča slijedi u nastavku, a ukoliko želite više informacija o NVO Fit Woman Montenegro, njihovim aktivnostima  ili saradnju zapratite njihove internet profile ili im pišite na e-mail: fitwomanmontenegro@gmail.com   NVO Fit Woman Montenegro je posvećena i istrajna u podršci ženama da ostvare sva svoja zakonima propisana prava, ženskom preduzetništvu, obrazovanju i društvenom radu. Naročito smo ponosni na činjenicu da njegujemo međukulturni i međugeneracijski dijalog između naših članica,  uvažavajući sve postojeće razlike u pogledu jezika kojima govore, godina, društvenog statusa, profesija kojima se bave i porijekla.